Alberts boom – Jenni Desmond

Beer Albert heeft een lievelingsboom. Als de lente begint, na de winterslaap van Albert, gaat hij naar ‘zijn’ boom. Maar als hij hem weer gevonden heeft, is er iets vreemds aan de hand: zijn boom huilt… Wat is er aan de hand? Albert wilt zijn boom graag weer gelukkig maken. Met de hulp van andere dieren uit het bos probeert hij van alles om de boom te troosten. Maar niets helpt… Tot Albert zijn boom een grote berenknuffel geeft en heel zachtjes vraagt wat er aan de hand is… Tot zijn verbazing krijgt Albert antwoord. Dan volgt een bijzondere verrassing…

Jenni Desmond laat in ‘Alberts boom’ op een betoverende manier zien hoe Albert en zijn vrienden langzaam maar zeker wanhopig worden tijdens hun pogingen de boom stil te krijgen. De blijdschap wanneer alles goed komt – en er een onverwachte vriendschap ontstaat – is aandoenlijk en hartverwarmend.

De tekeningen zijn simpel, maar prachtig, en creëren een zachte sfeer. De kleuren zijn heel natuurlijk, aards, met voornamelijk bruin en groen. Het verhaal komt tot leven door de duidelijke gezichtsuitdrukkingen van Albert, uitermate schattig, en zijn vrienden.

De teksten zijn kort en makkelijk voor te lezen, en de her en der geplaatste tekstballonnetjes creëren een luchtige, grappige sfeer. Op de schutbladen staan ook fraaie tekeningen, waarop meer te zien is dan op het eerste gezicht lijkt.

‘Alberts boom’ is een prachtig, vertederend prentenboek, over bang zijn, verdriet en problemen oplossen. Het laat kinderen zien dat je soms alleen maar bang bent voor het onbekende, en dat als je verder durft te kijken, er een prachtige wereld voor je opengaat en alles anders kan zijn dat het in eerste instantie lijkt. En ontdekt dat je allebei van hetzelfde – dezelfde boom – kunt houden.
Officieel vanaf 4 jaar, maar mijn eigen zoontje vond dit boek vanaf 2 jaar al leuk. Het boek is leuk om voor te lezen, ook voor het slapen gaan. Daarnaast is het, door de mooie prenten, ook heel geschikt om naar te kijken. Maar het boek nodigt ook uit tot mooie gesprekken met, vooral iets oudere, kindjes. Kunnen bomen praten? Hebben bomen gevoel? Voel jij je ook wel een verdrietig? Heb je ook een favoriete plek?

Een boek om keer op keer te lezen en van te genieten!

Auteur: Jenni Desmond
Uitgeverij: Lemniscaat
Verschenen: januari 2017

Haal dit boek in de bibliotheek, bij de plaatselijke boekhandel of klik op onderstaande link:


Dit is een van de tien prentenboeken van de Prentenboeken TopTien 2018. Van de auteur verscheen ook ‘Zoevende Zebra’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.