Een huis voor Harry – Leo Timmers

“Ik ben mijn huis kwijt, denkt Harry.
Voor altijd.”

Dit boek gaat over Harry, een dikke aaibare, huiskat. Harry heeft nog nooit buiten gespeeld. Maar dan vraagt Vera, de vlinder, hem om tikkertje te spelen. Dat lijkt Harry wel leuk!

Over daken en schuttingen volgt hij Vera, die veel sneller is. En dan is Vera verdwenen, en Harry is verdwaald…
Hij wil terug naar huis, en wel nu! Hij rent van links naar rechts, tot hij er duizelig van wordt.
Verdrietig komt Harry tot de conclusie dat hij zijn huis kwijt is, voor altijd…

Dus hij gaat op zoek naar een ander huis. In zijn zoektocht komt hij meerdere huizen tegen, groot en klein, hoog en laag. Hij probeert er zelf ook een aantal uit, maar ze vallen toch allemaal een beetje tegen…

Als hij op een gegeven moment in een ‘rijtjeshuis’ een aantal andere katten treft, komt hij weer op het spoor van Vera én … zijn huis!

Tijdens het lezen ontdek je dat Harry op de goede terugweg is, tijdens zijn terugweg zijn de illustraties een omgekeerde herhaling van zijn heenweg.
Details maken dit prentenboek helemaal af; de aaibare katten met hun mooie, blinkende oogjes, de fraaie illustraties van de vlinders en de vlinderstruik, de posters voor ‘Madame Butterfly’ en ‘Cats’ en de vlinder op de parkpoort, de manieren waarop de nieuwe huizen tegenvallen, maken het een vermakelijk boek, voor zowel de kleintjes als de wat oudere kinderen.

De ‘vermist’ posters op schuttingen en reclamezuilen, laten de oplettende lezer voelen dat Harry gemist wordt. En aan het einde van het boek blijkt dat Harry heeft geleerd dat het buiten toch wel erg leuk en mooi kan zijn en hij beloofd zijn vrienden de dag erna weer buiten te komen spelen.
Thema’s zoals warmte, geborgenheid en familie, maar ook buiten je comfortzone durven stappen, worden in dit boek mooi aangekaart.

Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.

 

 

Auteur: Leo Timmers
Uitgeverij: Querido
Verschenen: Augustus 2017

Haal dit boek in de bibliotheek, bij de plaatselijke boekhandel of klik op onderstaande link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.